Sunday, September 27, 2009

raya dulu-dulu vs raya sekarang

Posted by aliaa at 23:08
Holla.. Aku sepatutnya study for tutorial.. Tapi blog lagi penting.. So, kena buat new entry dulu.. Then baru study.. (Eceh.. Harap-harap la orang yt tak baca blog aku.. Kang kena tarik balik pinjaman..)

Today, i'm gonna talk about raya.. What is the different between raya dulu-dulu and raya sekarang..

1. DUIT RAYA

:: Raya dulu-dulu ::

Kalo nak kutip duit banyak, mesti la kena rajin2 pergi beraya.. Masa kecik memang rajin la.. So, tak kisah sangat ikut ayah and ummi raya kat rumah kawan2 dorang..

:: Raya sekarang ::

Takyah pegi serbu banyak rumah pun.. Sehari pun dah boleh dapat beratus2.. Tu la untungnya jadi student U.. Haha.. Lagipun, ayah akan cukupkan duit ktorang jadi RM1000 sorg.. So, kalo aku dapat duit raya 50 sen pun, takyah risau la.. sebab ayah akan topup duit dia RM999.50.. yes2.. takyah susah2 aku kutip duit raya.. Tapi tak adil la.. Adik2 aku yg kecik pun dapat duit raya sama banyak dengan aku la camni.. Huhu.. 

alaaa.. nanti bila dah kerja, aku pulak kena bagi duit raya kat budak2.. shhhh.. aku taknak bagitau sape2 bila aku dah start kerja nanti..

2. BAJU RAYA

:: raya dulu-dulu ::

aku takyah susah2 nak pilih kain nak buat baju raya.. aku and kazen2 aku menjadi mangsa ke'uniform'an..

masa umur aku 2 tahun.. ni pic aku n kazens.. kami berempat telah dijadikan bahan eksprimen 'baju raya uniform'.. semua muka masam sebab baju sama je.. eceh, tipu je la.. tyme ni takde perasaan pun.. kalo satu kampung pakai baju sama pun, tak rasa marah la.. ada 1 je budak perempuan kat situ.. aku la tuh..

nampaknya, eksprimen 'baju raya uniform' memberi kesan yang memuaskan hati ayah, ummi, pakcik, makcik and nenek aku.. so, they continue the 'baju raya uniform' expriment for next raya.. still kami berempat yang jadi bahan eksprimen.. me and my kazens.. muka tak masam sangat sebab dapat pakai necklace.. that girl is me..

masa umur 4 tahun.. ok.. mangsa keadaan 'baju raya uniform' dah bertambah menjadi 6 orang.. yang duduk kat bawah tu siap nangis2 lagi sebab protes taknak baju raya sama dengan kazen.. heh..

"alaa.. relax la.. mu baru sekali pakai baju sama dengan kazen.. aku dah 3 tahun beb.. 3 tahun..!!" kataku sambil memujuk budak yang menangis tu.. (act, yang nangis tu adik aku, Aizzat..) <-- ok, kaklong dah tolong promote aizzat.. sila topupkan num celcom kaklong..

:: raya sekarang ::

tak maen la 'baju raya uniform' dah.. everyone has their own choice.. 

ok.. bagus la.. semua orang pun happy sebab dapat pakai baju laen2 corak.. hehe.. yang duduk kat atas kerusi, kat tengah2 tu is my nenek a.k.a. tuk.. tuk kelihatan hepi dan menawan even eksprimen 'baju raya uniform' tak dapat diteruskan seperti biasa untuk raya2 yang seterusnya..

and, guess what.. haha.. ade sumone yang  TAK TERSENGAJA  jadi mangsa 'baju raya uniform'..

 

ni bukan raya this year.. tak silap aku, ni raya 2 tahun lepas.. hahaha.. my mum yang pakai tudung hijau tu.. alaa.. tak nampak ke..?? yang pakai baju kurung corak daun warna merah and hijau tu.. eyh2, sori.. terlupa pulak.. dua2 pun baju sama.. hehehe.. tyme ni, aku boleh nampak muka ummi agak bengang sebab ade jugak yang pakai baju raya sama dengan dia.. tapi ummi buat2 cool.. makcik sebelah tu nampak excited je sebab baju sama dengan ummi.. siap letak tangan kat atas bahu ummi.. hoho.. sabar ye ummi.. yang penting ummi lagi cantik.. (ok, kaklong dah puji ummi cantik.. nanti buatkan nasi lemak special for me..)

3. RAMBUT RAYA

:: raya dulu-dulu ::

emh.. tyme ni darjah 2.. aku yang paling tinggi tu.. style rmbut 90-an.. rambut tutup mata.. tyme raya ni, memang seksa gila.. banyak problem betol.. rmbut masuk dalam mata la.. pastu, tak nampak orang la.. tyme ayah snap pic kitorang pun, aku senyum je la even aku tak nampak camera.. takpe la.. asalkan camera nampak aku..

:: raya sekarang ::

takyah nak fikir2 style rambut untuk raya dah.. sebab dah pakai tudung kan.. hehe.. (padahal bila tudung tak menjadi tyme pagi raya, mengamok jugak).. aku taktau la nape azzim wat gaya J.Lo dalam pic ni..

4. OPEN HOUSE

:: raya dulu-dulu ::

open house tu memang wajib la buat kat rumah aku.. bukan rumah aku je kan.. rumah semua orang pun.. aku sangat suka la open house dulu2.. sebab sangat meriah and banyak makanan.. pastu ramai orang datang tolong.. so, takyah la aku buat kerja.. hehe..

tyme ni rumah aku kat tepi pantai batu buruk, KT.. cam knduri kawen je..

:: raya sekarang ::

open house tak berapa nak meriah la.. dah la tak best sangat rumah kat setiu ni.. haha.. (tolong la jangan ada orang setiu baca blog aku ni.. nanti kene buang daerah kang).. bagus kan kalo open house guna pinggan, mgkuk and gelas polistrin je.. takyah la susah2 nak basuh semua tu.. just kena basuh sudu je la.. ok, tu kerja bibik.. kerja aku snap pic..

ni la encik bibik..

 ok bibik.. rajen2 buat kerja k.. jangan merempit je..

emh.. kesimpulannya, i like both raya dulu-dulu and raya sekarang.. raya dulu-dulu lagi meriah and happy.. raya sekarng lagi tebalkan poket and wallet aku.. ($_$)

lastly..

selamat hari raya aidilfitri.. maaf zahir batin from us..

haji md kamaru al-amin bin ismail

hajjah rohayaty binti muda

aliaa amirah

amirul aizzat

aima munirah

azrul azzim

arissa asyiqin

amir muzakkir

p/s : arap2 la tuto keluar pasal diarrhea.. tak pun food allergy.. hehe.. 

7 comments:

EiYa sUmAiYaH on September 28, 2009 at 2:20 AM said...

org setiu dh bce entry nih..
hohoo..
report kt D.O suh buang daerah bru tau..
haha

Anonymous said...

org setiu??masa bile la mek bunga nih org stiu..bukang org kole berong ke??hehe.. rmbut awak comel cam squitwed spongebob..huhu sory..gurau je..maaf zahir batin..

julu on September 28, 2009 at 1:24 PM said...

perghhhhhhhh....
mirah umo 2 taon...
cun glerrr...
sekarang???
hahaha....xnak kutuk lebey2..
takot anonymous kat ats ni marah aku..
eh..btol ke aku teke ano kat atas ni sape??.. ehek2...
selamat hari raya...

p/s..ano kat atas ni gi x open house umah mg??
masa mari umah aku sungguh2 nk gi umah mg..wakakaka..

emma on September 28, 2009 at 2:37 PM said...

sumpah hawtt rambut u zaman dolu2!!i lyke!!nape mak i x buat rmbt i cam gitu gak...aisehh x stylo taooo mak i!!hahaha
*gelak guling2*

amy emyla on September 28, 2009 at 4:59 PM said...

hahah
kelakor bju same tuh
nsb mak ak xske wat experiment
kalo xnanges di pagi raye

k h a y on September 28, 2009 at 6:57 PM said...

haha.. gile ah kao jd bhn experiment time raya ek.
baju sepesen sume. adoiyai.
ni ak rase tok save bajet kott... hehe..

samat ri raya mek! =)

najmi (^-^) on September 28, 2009 at 8:19 PM said...

ehem2 julu..mana mu tau ak nih.. alaa mee kari umh mu sdp sgt..sapa dop jd g umh org len..hehe..mm xg ry umh mek nh..moto ak sapa umh mu pn da berasap..kalu x ak g je redah..weyh..molek sket ek..kalo ms 2 taun da comey kalo leni msti la lg cun..
hihi..nok wak etek la rmbut gitu.. jelesnye i.. xgitu cik ema..mcm dark water pon ad..huhu gurau je..

Sunday, September 27, 2009

raya dulu-dulu vs raya sekarang


Holla.. Aku sepatutnya study for tutorial.. Tapi blog lagi penting.. So, kena buat new entry dulu.. Then baru study.. (Eceh.. Harap-harap la orang yt tak baca blog aku.. Kang kena tarik balik pinjaman..)

Today, i'm gonna talk about raya.. What is the different between raya dulu-dulu and raya sekarang..

1. DUIT RAYA

:: Raya dulu-dulu ::

Kalo nak kutip duit banyak, mesti la kena rajin2 pergi beraya.. Masa kecik memang rajin la.. So, tak kisah sangat ikut ayah and ummi raya kat rumah kawan2 dorang..

:: Raya sekarang ::

Takyah pegi serbu banyak rumah pun.. Sehari pun dah boleh dapat beratus2.. Tu la untungnya jadi student U.. Haha.. Lagipun, ayah akan cukupkan duit ktorang jadi RM1000 sorg.. So, kalo aku dapat duit raya 50 sen pun, takyah risau la.. sebab ayah akan topup duit dia RM999.50.. yes2.. takyah susah2 aku kutip duit raya.. Tapi tak adil la.. Adik2 aku yg kecik pun dapat duit raya sama banyak dengan aku la camni.. Huhu.. 

alaaa.. nanti bila dah kerja, aku pulak kena bagi duit raya kat budak2.. shhhh.. aku taknak bagitau sape2 bila aku dah start kerja nanti..

2. BAJU RAYA

:: raya dulu-dulu ::

aku takyah susah2 nak pilih kain nak buat baju raya.. aku and kazen2 aku menjadi mangsa ke'uniform'an..

masa umur aku 2 tahun.. ni pic aku n kazens.. kami berempat telah dijadikan bahan eksprimen 'baju raya uniform'.. semua muka masam sebab baju sama je.. eceh, tipu je la.. tyme ni takde perasaan pun.. kalo satu kampung pakai baju sama pun, tak rasa marah la.. ada 1 je budak perempuan kat situ.. aku la tuh..

nampaknya, eksprimen 'baju raya uniform' memberi kesan yang memuaskan hati ayah, ummi, pakcik, makcik and nenek aku.. so, they continue the 'baju raya uniform' expriment for next raya.. still kami berempat yang jadi bahan eksprimen.. me and my kazens.. muka tak masam sangat sebab dapat pakai necklace.. that girl is me..

masa umur 4 tahun.. ok.. mangsa keadaan 'baju raya uniform' dah bertambah menjadi 6 orang.. yang duduk kat bawah tu siap nangis2 lagi sebab protes taknak baju raya sama dengan kazen.. heh..

"alaa.. relax la.. mu baru sekali pakai baju sama dengan kazen.. aku dah 3 tahun beb.. 3 tahun..!!" kataku sambil memujuk budak yang menangis tu.. (act, yang nangis tu adik aku, Aizzat..) <-- ok, kaklong dah tolong promote aizzat.. sila topupkan num celcom kaklong..

:: raya sekarang ::

tak maen la 'baju raya uniform' dah.. everyone has their own choice.. 

ok.. bagus la.. semua orang pun happy sebab dapat pakai baju laen2 corak.. hehe.. yang duduk kat atas kerusi, kat tengah2 tu is my nenek a.k.a. tuk.. tuk kelihatan hepi dan menawan even eksprimen 'baju raya uniform' tak dapat diteruskan seperti biasa untuk raya2 yang seterusnya..

and, guess what.. haha.. ade sumone yang  TAK TERSENGAJA  jadi mangsa 'baju raya uniform'..

 

ni bukan raya this year.. tak silap aku, ni raya 2 tahun lepas.. hahaha.. my mum yang pakai tudung hijau tu.. alaa.. tak nampak ke..?? yang pakai baju kurung corak daun warna merah and hijau tu.. eyh2, sori.. terlupa pulak.. dua2 pun baju sama.. hehehe.. tyme ni, aku boleh nampak muka ummi agak bengang sebab ade jugak yang pakai baju raya sama dengan dia.. tapi ummi buat2 cool.. makcik sebelah tu nampak excited je sebab baju sama dengan ummi.. siap letak tangan kat atas bahu ummi.. hoho.. sabar ye ummi.. yang penting ummi lagi cantik.. (ok, kaklong dah puji ummi cantik.. nanti buatkan nasi lemak special for me..)

3. RAMBUT RAYA

:: raya dulu-dulu ::

emh.. tyme ni darjah 2.. aku yang paling tinggi tu.. style rmbut 90-an.. rambut tutup mata.. tyme raya ni, memang seksa gila.. banyak problem betol.. rmbut masuk dalam mata la.. pastu, tak nampak orang la.. tyme ayah snap pic kitorang pun, aku senyum je la even aku tak nampak camera.. takpe la.. asalkan camera nampak aku..

:: raya sekarang ::

takyah nak fikir2 style rambut untuk raya dah.. sebab dah pakai tudung kan.. hehe.. (padahal bila tudung tak menjadi tyme pagi raya, mengamok jugak).. aku taktau la nape azzim wat gaya J.Lo dalam pic ni..

4. OPEN HOUSE

:: raya dulu-dulu ::

open house tu memang wajib la buat kat rumah aku.. bukan rumah aku je kan.. rumah semua orang pun.. aku sangat suka la open house dulu2.. sebab sangat meriah and banyak makanan.. pastu ramai orang datang tolong.. so, takyah la aku buat kerja.. hehe..

tyme ni rumah aku kat tepi pantai batu buruk, KT.. cam knduri kawen je..

:: raya sekarang ::

open house tak berapa nak meriah la.. dah la tak best sangat rumah kat setiu ni.. haha.. (tolong la jangan ada orang setiu baca blog aku ni.. nanti kene buang daerah kang).. bagus kan kalo open house guna pinggan, mgkuk and gelas polistrin je.. takyah la susah2 nak basuh semua tu.. just kena basuh sudu je la.. ok, tu kerja bibik.. kerja aku snap pic..

ni la encik bibik..

 ok bibik.. rajen2 buat kerja k.. jangan merempit je..

emh.. kesimpulannya, i like both raya dulu-dulu and raya sekarang.. raya dulu-dulu lagi meriah and happy.. raya sekarng lagi tebalkan poket and wallet aku.. ($_$)

lastly..

selamat hari raya aidilfitri.. maaf zahir batin from us..

haji md kamaru al-amin bin ismail

hajjah rohayaty binti muda

aliaa amirah

amirul aizzat

aima munirah

azrul azzim

arissa asyiqin

amir muzakkir

p/s : arap2 la tuto keluar pasal diarrhea.. tak pun food allergy.. hehe.. 

7 ngokngek.. on "raya dulu-dulu vs raya sekarang"

EiYa sUmAiYaH on September 28, 2009 at 2:20 AM said...

org setiu dh bce entry nih..
hohoo..
report kt D.O suh buang daerah bru tau..
haha

Anonymous said...

org setiu??masa bile la mek bunga nih org stiu..bukang org kole berong ke??hehe.. rmbut awak comel cam squitwed spongebob..huhu sory..gurau je..maaf zahir batin..

julu on September 28, 2009 at 1:24 PM said...

perghhhhhhhh....
mirah umo 2 taon...
cun glerrr...
sekarang???
hahaha....xnak kutuk lebey2..
takot anonymous kat ats ni marah aku..
eh..btol ke aku teke ano kat atas ni sape??.. ehek2...
selamat hari raya...

p/s..ano kat atas ni gi x open house umah mg??
masa mari umah aku sungguh2 nk gi umah mg..wakakaka..

emma on September 28, 2009 at 2:37 PM said...

sumpah hawtt rambut u zaman dolu2!!i lyke!!nape mak i x buat rmbt i cam gitu gak...aisehh x stylo taooo mak i!!hahaha
*gelak guling2*

amy emyla on September 28, 2009 at 4:59 PM said...

hahah
kelakor bju same tuh
nsb mak ak xske wat experiment
kalo xnanges di pagi raye

k h a y on September 28, 2009 at 6:57 PM said...

haha.. gile ah kao jd bhn experiment time raya ek.
baju sepesen sume. adoiyai.
ni ak rase tok save bajet kott... hehe..

samat ri raya mek! =)

najmi (^-^) on September 28, 2009 at 8:19 PM said...

ehem2 julu..mana mu tau ak nih.. alaa mee kari umh mu sdp sgt..sapa dop jd g umh org len..hehe..mm xg ry umh mek nh..moto ak sapa umh mu pn da berasap..kalu x ak g je redah..weyh..molek sket ek..kalo ms 2 taun da comey kalo leni msti la lg cun..
hihi..nok wak etek la rmbut gitu.. jelesnye i.. xgitu cik ema..mcm dark water pon ad..huhu gurau je..

 

i'm not a loser Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Online Shop Vector by Artshare