Saturday, January 24, 2009

lice..

Posted by aliaa at 18:53
skang sedang blaja blok dermatomusculoskeletal system..

this week blaja pasal lice a.k.a kutu..

aku ingat dulu..



(flashback ke tahun 1996 sambil diiringi lagu isabella..)


tyme tu aku darjah 1.. family aku kene pindah kat setiu.. ktorg dok kwsn umah kat atas bukit.. kat bawah bukit tu pun ade rumah2 gak..


ummi selalu pesan kt aku..

"kaklong, jangan kawan ngan budak2 umah bawah bukit tu.. nnti terjangkit kutu kepala"


pemikiran seorang ibu yang menyayangi anaknya ---> budak bawah bukit tu ade kutu kepala.. so, takleh kawan ngan anak aku.. aku tak nak anak aku kene kutu..

disebabkan syurga di bawah tapak kaki ibu, aku pun tak kawan la ngan dorang.. aku kawan ngan budak2 atas bukit je.. tapi lama2, aku kawan gak ngan budak bawah bukit tu.. buhsan la aku.. tak kan nak kwn ngan budak2 atas bukit je..

and, Alhamdulillah.. aku tak terjangkit kutu pun, even kawan ngan budak2 bawah bukit tu.. act, aku pun tak tau dorang ade kutu kepala ke tak..



naek form 1, aku masuk mrsm muadzam shah..

aku kene dok sebilik 4 orang.. ok la kan..

malam2, aku slalu tido sekatil ngan rumet aku ni.. sebab aku takut tido sorang2 (dulu la takut tido sorang2.. skang dah tak takut).. sebab dah terbiasa tido ngan adik aku sekatil.. leh kate banyak kali gak la aku tido sekatil ngan rumet aku yang sorang ni..

sepanjang aku kat skolah tu, aku pelik nape aku slalu rase gatal2 kepala.. ni bukan gatal2 bese.. ni gatal yang maha dasyat.. pastu aku rase ade sumting merayap2 kat kepala aku..

aku rase tak sedap ati.. aku tanye kawan2 aku yg laen.. dorang cek kepale aku.. pastu dorang nampak kutu kat atas kepala aku.. aku pun terus nangis la.. terfikir2 tyme tu.. camne nak buat ni..?? aku tak pernah kene kutu.. leh mati ke..?? cane nak bunuh kutu..?? kene botakkan rambut ke..??

kawan2 aku yang laen pun dah stat cuak.. esp, yang slalu lepak study kat bilik aku.. bile ktorang cek kepala masing2, memang sah..!! ktorang sume dah kene menatang kutu tu..


shilaker..



pastu ktorang syak rumet aku (yang aku slalu tido ngan die) ni penyebar kutu tu.. aku namakan die sbg Kuty (bukan name sebenar).. aku + rumet aku yang laen (tak termasuk Kuty) + kawan2 yang selalu study kat bilik aku, pergi kerumun die ramai2.. ktorang tanye die..



ktorang : ko ade kutu eyh..??

Kuty the Kutu : tak la.. mane ade.. kepala aku takde kutu la..



ewah, ewah, ewah.. die tak nak ngaku..



kawan aku (mewakili kitorang) : jangan tipu.. patut la selame ni kalo ktorang nak maen2 rambut ko, ko tak nak kasi.. ko tak nak terkantoi kan..?? ko takut kalo ktorang maen rambut ko, ktorang jumpe kutu.. rambut ko dah la panjang.. ade kutu lak tu..



hahahahaha (aku hanya bergelak setan dlm ati.. tyme ni aku still nangis lagi.. sebab tu gelak dalam ati je..).. padan muke kene marah.. sape yang tak bengang.. ummi aku jage aku dari kecik, tak bagi aku kawan ngan budak bawah bukit sbb tak nak anak die ni kene kutu, tetibe lak suka suki ko je sebarkan kutu kepala kat aku..



hye.. saya Kuty the Kutu..





die pun dah macam nak nangis je.. tobat aku tak kesian.. ko wat muke comel camne pun, aku tak kesian la.. yang tak leh blah nye, die gi tuduh kawan aku yang sorang lagi ni sebagai penyebar kutu tegar.. apekah..??

pastu seminggu gak kot ktorang tak tegur die.. mesti ade yang rase cam tak logik.. gaduh sebab mende kecik je.. aku tak rase mende ni problem kecik.. sebabnye, ktorang2 yang terjangkit ngan die ni, sume 1st tyme kene kutu.. so, sume tak tau nak wat ape.. tak pernah de experience berkutu kepala..

then, dengan perasaan bengang-1st-tyme-kene-kutu-kepala, ktorang beramai2 melakukan pengubatan bersama2.. pakai ubat kat kepala beramai2.. aku letak ubat kat kepala die, die letak ubat kat kepala aku (tak trmasuk Kuty the Kutu).. seminggu gak la ktorang gi prep dengan keadaan kepala yang penuh-ngan-ubat-busuk-pastu-pakai tudung.. yuckss.. geli la bile ingat balik.. rimas, rimas..!!

finally, before pmr, ktorang sembuh cam biasa.. n aku dah tak dok dekat2 ngan die.. ko brani la nak datang kat aku..!!

act, kalo dari awal die bgtau yg die ade kutu, aku leh gak mngelak tdo sekatil ngan die.. ni bukannye nk cakap.. senyap je.. kalo ko bgtau awl, bukan nye aku nk bakar kepala ko pun.. huh..!! *menjeling tajam ke arah Kuty*




start drpd tu, aku tak suke share bilik ngan sape2.. tyme masuk matrix, aku pastikan bedmate aku takde kutu..



"hye.. name saya aliaa.. name awak sape..?? awak ade kutu tak..??"


eyh, takde la smpai camni..

aku tanye die malam 1st day tu la.. before ktorang tido.. then die jawab "takde"..


alhamdulillah..

aku pn tido dengan lena..

they happily ever after..

the end..






p/s : dun worry.. skang kepala aku dah bersih dari sebarang kutu.. korang leh berkawan ngan aku cam bese.. tidak perlu berjaga-jaga atau pn mengelak dari aku..=) <--- senyuman org yg tak berkutu..

8 comments:

emma on January 24, 2009 at 10:33 PM said...

hahaha...trgt zaman2 asrama dlu.ade gak member yg ade kutu,die pon xnak ngaku.pastu semua roomte die x kwn ngan die..kesian gile ak tgk.roomte2 die siap bg present ubt kutu tyme besday die...hahah...kesian2!
tp tulah zaman asrama..aspuri dan kutu x dpt dpisahkan...wahahha!

najmi (^-^) on January 24, 2009 at 10:45 PM said...

eyh bkn mu ke emma yg sebar kutu tu..hahaha elelele dop ngaku..so jadilaa penternak kutu yg berjaya k..

emma on January 25, 2009 at 1:29 AM said...

eiii tolong skit eh...rmbt ak suci brsh tadop kutu2 nih..wekssss

Lady Qeen on January 25, 2009 at 6:04 AM said...

kin tak pernah kena jangkit kutu kat asrama. Tapi KELEMUMUR pernah. Sahangatlah macaam syhial. Heran giler apesal rambut gatal2. Ingatkan kutu. Check2, member kata ada kelemumur. EEeeeeeeeeeee!!!

Roomate kin kat mrsm dulu, rambutnya panjang cecah pinggang. Bila tido, dia letak rambut dia menghala atas (ofkos menghadap kin). Lalu penjangkitan berlalu sebab kepala kin menghadap kepala dia.

Masa tu mmg rasa shitted abis......

ain_dira on January 25, 2009 at 9:09 PM said...

zaman form 1, mmg camtu.. Aku adelah mangsa yg kena jangit kutu jugak... Siap nangis2 lagi call mak dan maknye serta merta pos ubat kutu. Yap!! Mmg busuk nak mati tapi kesan yg cepat.. Skali je letak ubat kutu, dah mampos sume nye.Hahaha


SAY NO TO KUTU2, termasuklah kutu rayau..

k h a y on January 27, 2009 at 12:56 PM said...

lawak la ko ni aliaa. huhu. tp, mmg ase skt hati bile kene kutu tuh. ak time kecik2 kene kutu, mak ak sikat rmbut ak smpi kua kutunye pastu picit2 die bia die mampos. dan gelak sakan. hahaha..

sape ta penyebar kutu kt ak. tah2 kt skola rendh dl. humph!

Nazrul Amar Husin on February 5, 2009 at 10:25 PM said...

xleh blah...gaduh sbb kutu...haha.. =B

tgk ak, serabut2 sgt, botok je terus...ngeh3

aliaa on February 11, 2009 at 12:31 AM said...

emma n najmi ---> baloh sokmo 2 org ni..

keen ---> haha.. x gne gk kalo kte jge bersih2, tp rumate cm shiall je.. abis la brjgkit sume..

ain n khay ---> hehe.. sume mak pn wisau kalo anak die trjgkit kutu kn..

amar ---> ok g gaduh sbb kutu.. jgn gaduh sbb lelaki dh la.. 2 lg malu.. huhu..

Saturday, January 24, 2009

lice..


skang sedang blaja blok dermatomusculoskeletal system..

this week blaja pasal lice a.k.a kutu..

aku ingat dulu..



(flashback ke tahun 1996 sambil diiringi lagu isabella..)


tyme tu aku darjah 1.. family aku kene pindah kat setiu.. ktorg dok kwsn umah kat atas bukit.. kat bawah bukit tu pun ade rumah2 gak..


ummi selalu pesan kt aku..

"kaklong, jangan kawan ngan budak2 umah bawah bukit tu.. nnti terjangkit kutu kepala"


pemikiran seorang ibu yang menyayangi anaknya ---> budak bawah bukit tu ade kutu kepala.. so, takleh kawan ngan anak aku.. aku tak nak anak aku kene kutu..

disebabkan syurga di bawah tapak kaki ibu, aku pun tak kawan la ngan dorang.. aku kawan ngan budak2 atas bukit je.. tapi lama2, aku kawan gak ngan budak bawah bukit tu.. buhsan la aku.. tak kan nak kwn ngan budak2 atas bukit je..

and, Alhamdulillah.. aku tak terjangkit kutu pun, even kawan ngan budak2 bawah bukit tu.. act, aku pun tak tau dorang ade kutu kepala ke tak..



naek form 1, aku masuk mrsm muadzam shah..

aku kene dok sebilik 4 orang.. ok la kan..

malam2, aku slalu tido sekatil ngan rumet aku ni.. sebab aku takut tido sorang2 (dulu la takut tido sorang2.. skang dah tak takut).. sebab dah terbiasa tido ngan adik aku sekatil.. leh kate banyak kali gak la aku tido sekatil ngan rumet aku yang sorang ni..

sepanjang aku kat skolah tu, aku pelik nape aku slalu rase gatal2 kepala.. ni bukan gatal2 bese.. ni gatal yang maha dasyat.. pastu aku rase ade sumting merayap2 kat kepala aku..

aku rase tak sedap ati.. aku tanye kawan2 aku yg laen.. dorang cek kepale aku.. pastu dorang nampak kutu kat atas kepala aku.. aku pun terus nangis la.. terfikir2 tyme tu.. camne nak buat ni..?? aku tak pernah kene kutu.. leh mati ke..?? cane nak bunuh kutu..?? kene botakkan rambut ke..??

kawan2 aku yang laen pun dah stat cuak.. esp, yang slalu lepak study kat bilik aku.. bile ktorang cek kepala masing2, memang sah..!! ktorang sume dah kene menatang kutu tu..


shilaker..



pastu ktorang syak rumet aku (yang aku slalu tido ngan die) ni penyebar kutu tu.. aku namakan die sbg Kuty (bukan name sebenar).. aku + rumet aku yang laen (tak termasuk Kuty) + kawan2 yang selalu study kat bilik aku, pergi kerumun die ramai2.. ktorang tanye die..



ktorang : ko ade kutu eyh..??

Kuty the Kutu : tak la.. mane ade.. kepala aku takde kutu la..



ewah, ewah, ewah.. die tak nak ngaku..



kawan aku (mewakili kitorang) : jangan tipu.. patut la selame ni kalo ktorang nak maen2 rambut ko, ko tak nak kasi.. ko tak nak terkantoi kan..?? ko takut kalo ktorang maen rambut ko, ktorang jumpe kutu.. rambut ko dah la panjang.. ade kutu lak tu..



hahahahaha (aku hanya bergelak setan dlm ati.. tyme ni aku still nangis lagi.. sebab tu gelak dalam ati je..).. padan muke kene marah.. sape yang tak bengang.. ummi aku jage aku dari kecik, tak bagi aku kawan ngan budak bawah bukit sbb tak nak anak die ni kene kutu, tetibe lak suka suki ko je sebarkan kutu kepala kat aku..



hye.. saya Kuty the Kutu..





die pun dah macam nak nangis je.. tobat aku tak kesian.. ko wat muke comel camne pun, aku tak kesian la.. yang tak leh blah nye, die gi tuduh kawan aku yang sorang lagi ni sebagai penyebar kutu tegar.. apekah..??

pastu seminggu gak kot ktorang tak tegur die.. mesti ade yang rase cam tak logik.. gaduh sebab mende kecik je.. aku tak rase mende ni problem kecik.. sebabnye, ktorang2 yang terjangkit ngan die ni, sume 1st tyme kene kutu.. so, sume tak tau nak wat ape.. tak pernah de experience berkutu kepala..

then, dengan perasaan bengang-1st-tyme-kene-kutu-kepala, ktorang beramai2 melakukan pengubatan bersama2.. pakai ubat kat kepala beramai2.. aku letak ubat kat kepala die, die letak ubat kat kepala aku (tak trmasuk Kuty the Kutu).. seminggu gak la ktorang gi prep dengan keadaan kepala yang penuh-ngan-ubat-busuk-pastu-pakai tudung.. yuckss.. geli la bile ingat balik.. rimas, rimas..!!

finally, before pmr, ktorang sembuh cam biasa.. n aku dah tak dok dekat2 ngan die.. ko brani la nak datang kat aku..!!

act, kalo dari awal die bgtau yg die ade kutu, aku leh gak mngelak tdo sekatil ngan die.. ni bukannye nk cakap.. senyap je.. kalo ko bgtau awl, bukan nye aku nk bakar kepala ko pun.. huh..!! *menjeling tajam ke arah Kuty*




start drpd tu, aku tak suke share bilik ngan sape2.. tyme masuk matrix, aku pastikan bedmate aku takde kutu..



"hye.. name saya aliaa.. name awak sape..?? awak ade kutu tak..??"


eyh, takde la smpai camni..

aku tanye die malam 1st day tu la.. before ktorang tido.. then die jawab "takde"..


alhamdulillah..

aku pn tido dengan lena..

they happily ever after..

the end..






p/s : dun worry.. skang kepala aku dah bersih dari sebarang kutu.. korang leh berkawan ngan aku cam bese.. tidak perlu berjaga-jaga atau pn mengelak dari aku..=) <--- senyuman org yg tak berkutu..

8 ngokngek.. on "lice.."

emma on January 24, 2009 at 10:33 PM said...

hahaha...trgt zaman2 asrama dlu.ade gak member yg ade kutu,die pon xnak ngaku.pastu semua roomte die x kwn ngan die..kesian gile ak tgk.roomte2 die siap bg present ubt kutu tyme besday die...hahah...kesian2!
tp tulah zaman asrama..aspuri dan kutu x dpt dpisahkan...wahahha!

najmi (^-^) on January 24, 2009 at 10:45 PM said...

eyh bkn mu ke emma yg sebar kutu tu..hahaha elelele dop ngaku..so jadilaa penternak kutu yg berjaya k..

emma on January 25, 2009 at 1:29 AM said...

eiii tolong skit eh...rmbt ak suci brsh tadop kutu2 nih..wekssss

Lady Qeen on January 25, 2009 at 6:04 AM said...

kin tak pernah kena jangkit kutu kat asrama. Tapi KELEMUMUR pernah. Sahangatlah macaam syhial. Heran giler apesal rambut gatal2. Ingatkan kutu. Check2, member kata ada kelemumur. EEeeeeeeeeeee!!!

Roomate kin kat mrsm dulu, rambutnya panjang cecah pinggang. Bila tido, dia letak rambut dia menghala atas (ofkos menghadap kin). Lalu penjangkitan berlalu sebab kepala kin menghadap kepala dia.

Masa tu mmg rasa shitted abis......

ain_dira on January 25, 2009 at 9:09 PM said...

zaman form 1, mmg camtu.. Aku adelah mangsa yg kena jangit kutu jugak... Siap nangis2 lagi call mak dan maknye serta merta pos ubat kutu. Yap!! Mmg busuk nak mati tapi kesan yg cepat.. Skali je letak ubat kutu, dah mampos sume nye.Hahaha


SAY NO TO KUTU2, termasuklah kutu rayau..

k h a y on January 27, 2009 at 12:56 PM said...

lawak la ko ni aliaa. huhu. tp, mmg ase skt hati bile kene kutu tuh. ak time kecik2 kene kutu, mak ak sikat rmbut ak smpi kua kutunye pastu picit2 die bia die mampos. dan gelak sakan. hahaha..

sape ta penyebar kutu kt ak. tah2 kt skola rendh dl. humph!

Nazrul Amar Husin on February 5, 2009 at 10:25 PM said...

xleh blah...gaduh sbb kutu...haha.. =B

tgk ak, serabut2 sgt, botok je terus...ngeh3

aliaa on February 11, 2009 at 12:31 AM said...

emma n najmi ---> baloh sokmo 2 org ni..

keen ---> haha.. x gne gk kalo kte jge bersih2, tp rumate cm shiall je.. abis la brjgkit sume..

ain n khay ---> hehe.. sume mak pn wisau kalo anak die trjgkit kutu kn..

amar ---> ok g gaduh sbb kutu.. jgn gaduh sbb lelaki dh la.. 2 lg malu.. huhu..

 

i'm not a loser Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Online Shop Vector by Artshare