Saturday, October 25, 2008

best answer..??

Posted by aliaa at 12:15

wut is da best answer or explanation if non muslim ask me :



1. why u wearing 'tudung' but that girl didn't wear it..?? she is muslim too..

2. don't u feel hot if u wear 'tudung' n baju kurung..??

3. eyh, die tu muslim kan..?? knape die pkai skirt lg pendek dr skirt sy..??

4. sy rasa lecturer 2 nmpak kolot la sbb die pkai 'tudung besar' (tudung labuh)..

5. why that girl wearing sumting at her arm (handsock)..??




seysely, makin lama makin bnyk soklan joye ttg islam.. "why she use that..??".. "why they do that..??"

mcm soklan no. 5 aku jwb je kt die psl aurat.. that girl wearing handsock sbb die nk ttp aurat tgn.. so, skang joye tau psl aurat prempuan.. yg bukan aurat is tapak tgn n muka.. untk soklan no 2 tu, boleh ke aku jwb "joye, api neraka nnti lg panas la"..??

confuse2.. takut kalo slh jwb, mnjatuhkan ISLAM lak..


p/s : die berminat or die sdg mmpertikaikan..?? i'm not sure..

12 comments:

Wan Nadzirah W Pauzi on October 25, 2008 at 1:12 PM said...

Hmm..
soklan yg biasa org bukan Islam tanya, tapi kita mungkin keliru nak jawab sebab takut dia xfaham... Kak na xla pandai sgt nk jawab2 ni..tapi, kak na just bg cadangan. Klu ada sape2 nak betulkan, boleh je...

Untuk soklan 1st:

Kenapa that girl pakai tudung tp ada yg xpakai tudung even dalam satu agama.

- Dalam Islam, seseorg perempuan muslim wajib menutup aurat dia termasuklah rambut. Hanya muka dan tapak tgn sahaja yg dibenarkan untuk diperlihatkan. Namun batas aurat berbeza pada org. Contohnya sesama adik beradik, lelaki ajnabi dan org bukan muslim.

- Tahap keimanan atau dlm kata lain penghayatan seseorg dlm agama berbeza. Seandainya seseorg itu menutup aurat, maka dia adalah seorg muslimah yg tahu hukum agama, dan dia tahu bahawa menutup aurat itu wajib. Namun ada yg xpakai tudung even dia tahu perkara tu adalah wajib. So, kat sinilah adanya kelemahan iman + faktor2 yang mendorong dia tidak memakai tudung.

- Tapi, kita sebagai yg pakai tudung harus ingat. Menjadi tanggungjawab seorg muslimah yg lain untuk menegur sesiapa yg xpakai tudung sbb scr automatik kita akan turut berdosa klu xmenegur. Tapi klu teguran kita dah berkali2, tetap xdiendahkan, maka kita dah kira terlepas drpada bebanan dosa tersebut. Tu dh kira antara si yg xpakai tudung dengan Allah la plk.

- Mirah leh bagi contoh, kenapa dalam agama bukan islam, walaupun mereka mengatakan minum arak itu adalah dosa,tetapi ada yg tetap melakukannya??
Cuba bawa dia kaitkan dlm condition agama dia.

Soklan no.2:
Xpanas ke pakai baju kurung n tudung??Malah ada yg pakai jubah..

- Sapa cakap xpanas?? Boleh angkat tangan.Nak angkat kaki pun boleh..
- Actually pakai tudung + baju kurung xde la panas pun. Dari sudut logikal, apabila kita menutup aurat, membaluti tubuh kita dengan pakaian yg sempurna, maka kulit badan kita lebih terlindung dr sinar UV yg mengeringkan kulit n xperlu pakai lotion pun sbb nak lembabkan kulit.
- Mirah boleh ceritakan tentang syurga dan neraka. Org non-muslim mmg yakin kewujudan syurga dan neraka. Cuma mereka xtahu macam mana keadaan di sana seperti yg Allah ceritakan dlm Al Quran. Dalam neraka nnti ada 10 golongan perempuan yg akan di azab dengan sgt dahsyat kerana tidak menutup aurat.
- Kiranya memakai tudung + baju kurung + jubah (pakaian yg menutup aurat) adalah tuntutan syara' dan kita sbg muslimah wajib melakukannya.

Soklan no 3:
Jawapan untuk soklan ni sama je dengan soklan no 1 ttg aurat jugak.

Soklan no 4:
Tentang pakai tudung labuh nampak kolot.

- Itu mungkin alasan untuk kaitkan dengan perkembangan zaman skrg. Mmg kita susah nak kira berapa banyak org yang pakai tudung labuh.
- Tapi, banyak kelebihannya. Antaranya, apabila seseorg itu bertudung labuh, secara automatik lelaki2 ajnabi(bukan muhrim) lebih menghormatinya dan rasa takut untuk kacau apbl terserempak tepi jalan. Ada ke kita tengok lelaki bersiul kacau org yg pakai tudung labuh? Malah cuba tanya kaum Adam, apa perasaan mereka waktu pertama kali tengok org pakai tudung labuh? Biasa yg kta tengok, org lelaki akan kcau sape2 yg pakai baju pendek, skirt pendek nampak betis n peha n so on..
- Memakai pakaian yg sempurna lebih menghindarkan dr terjadinya kes2 rogol, sumbang mahram dll. Cuba tengok statistik gejalan rogol, berapa banyak mangsa yg kena tu sebab xpakai tudung, dedah aurat even dalam rumah di hadapan ayah.
- Satu hal yg mirah kene tekankan, Lelaki apa yg paling menarik minatnya adalah perempuan. Xkira la perempuan tu hodoh atau comei, ada part yg akan menarik minatnya. Macam magnet. dan pada perempuan, ada syaitan yg sentiasa berada di sampingnya. Syaitan selalu berada pada solekan kita. Sebab tu, seseorg wanita wajib berhias dan berdandan hanya untuk suaminya sahaja. Klu setakat pakai bedak alas tu, xde masalah pun.

soklan no 5:
pakai stokin tangan.
Kak na rasa mirah dah jawab dgn betul.

Kesimpulannya, xkiralah joye skdr bertanya atau saja nak test kita, tapi kita sbg org Islam kene beri jawapan yg betul2 meyakinkan dia. Sbb skrg, banyak benda yg bercelaru. So, kak na doakan Mirah akan dapat jawab dengan baik..amin..=)

::aliaa:: on October 25, 2008 at 8:15 PM said...

kak na sayang..
thanx so much..

Anonymous said...

mm btol2..
kadang2 org yg non muslim nh dorg tertarik ngn agama kt..kre bgus laa..cme kt kn pandai explain...
jgn emosi didahulukan..kt kn xplain smpai die phm..sume mnusia ad tlnga,,ad mata,sume sama..tp knp xsume anut agama islam??..
sbb manusia tu ada hati..
hati la yg membedakan stiap org kt dunia nh..cam joye ek nm die..kt explain la kt die..cam kt kaitkan dgn agama kristian..knp ramai je yg xpergi gereja time hari ahad??
kt kn kaitkan sjauh mn kepercayaan seseorg trhadap agama mereka..sbb Islam bukan agama smata-mata..tetapi adalah satu cara hidup..
mm bab pkai tudung kn..pkai bju kurung sume tu..kalau pakai bju biasa pn panas..xpkai bju pn panas..so kt cni bkn pns yg jd mslhnye..cume mereka yg non muslim nh diorg kdg trpkir knp,knp dan knp..dalm islam,,aurat perempuan tu kn jaga..sbb Islam mghargai wanita nih..sbb wanita bkn untuk dipertontonkan..bkn untuk diperhambakan ntuk kaum lelaki..
igtlah..pandangan lelaki nh kata ustaz ak,bleh tembus 7 lapisan..dimana bukan saje yg terdedah tp yg tertutup sume pn kdg2 jd mgsa..sbb tu tmbul prtnyaan knp org yg bertudung labuh pn kn rogol/dprkosa..sume tu sbb nafsu yg mengawal stiap tndakan seseorg tu..cuba kt buat contoh mudah la..kalau la joye pastu ad lg sorg yg tutp sume aurat..pastu pgl la sorg laki..tgk la glagat die camne..so as a muslimah.. kt jgn sesekali trgugat keimanan kt dgn pertanyaan2 camtu..kt beritau ape yg patut..jgn sesekali jawab xtau.. cam akak sblh nh bgatau,,cb kaitkan dgn agama mereka..
em cntoh len la kn..stiap negara msti ada peraturannya..tp knp ada saje yg mlggr undang2 tu??suh la dier pk sndiri..joye tu agama pe erk??

najmi (^-^) on October 26, 2008 at 7:47 AM said...

mm btl a hok na kabo tuh..
kalu laki 1st time jmpe pmpuan hok paka tdg labuh ni besenye diorg respect a..sbb bkn sume org nk pkai gtu..tp plg krg pn die ckp a dlm hti..ley wak calon bini nih..tp kalo org yg pkai skirt ke pastu NARKOBA plok..habis a kn kaco..diorg pn bisik lam ht,,eyh nih ley wak awek nh..haa kn beze tu..bese kn non muslim slalu je umpn kite,,misalnye eyh knp u xbuka je tudung kn cntik rmbt u..emm 1st skali die kn tau laa.dalam agama mn pn ad peraturan dan cara hdp msg2..stiap org bleh je nk ikut /nk lgr peraturan tuh..gtau la die pasal aurat lam islam..pastu dosa n pahala. doe ley phm..tp mslh skrg tahap keyakinan n kepatuhan seseorg muslimah tu yg dipertnyakn..pasal pkai stokin tgn tu trmasuk yg aurat la kn..even suare pepuan pun aurat..sbb suare pmpuan nh len mcm sket..bile ckp lmh lmbut je..pasal yg pkai tdg labuh tu ckp a islam teramat la suruh sbb skrg nh,,org bnyk slh phm..org igt rambut je aurat..pastu pkai tudung pn ikt suke je..tp leher still nmpk smpai yg bwh2..org pkai tdg labuh sbb xnk nmpk bntuk tubuh kn..nti org laki nh imagin macm2..pasal pkai tudung ngn bju krg pns tu,,tu sume aurat la..ckp je kt dier.. just 4 my husband..ahaks..nti bile da tunjuk2 nmpk murah la kn.btul x.pempuan bkn smurah tuh..nti bile da xcantik kaki tu..mule la nk pkai kain labuh xpkai da skirt2 nh..yela nti bile bdk2 laki tgk..trus reject,,hoho..em lagi satu cntik pd pndgn kt xsmstiny cntk pd pndgn org len..mm terang a leklok dlm bhs yg joye mdh phm.. knp lam dunia ni still brlaku jenayah pdhl stiap agama megajarkan kebaikan..so sume nh trgntung thp keimanan seseorg..cam stail org cni la kn..tgk sndr la kt care4 kt surau tu yg msuk lam surau tu rmai je yg pkai skirt..mm mayb da jd budaya kot.tu la skrg yg mnjatuhkn islam tu sndr adalah umt islam sndr..so kt sbgai mslim/mslmh..perthnkn la ape yg kt ad skrg..kdg2 rmai je yg nk test iman kt nh..ok a..ak pn mmndai je.. k krrrrrroooooooooooooooooooooohhhhh.

Wan Nadzirah W Pauzi on October 26, 2008 at 12:01 PM said...

Kak na setuju dengan pendapat adik anonymous n najmi.. Even soklan ape pun yg diorg tanya, cubalah kita tenangkan diri dan jawab dngn sebaik mungkin. Klu kita marah kat dia n cakap, "u xde soklan lain ke nak tanya???!!" so, diorg akan assume kita mcm2...jage diri leklok mirah cayam~~

::aliaa:: on October 26, 2008 at 3:33 PM said...

anonymous..
emh, joye 2 agama buddha..
insyaallah..
aku x mrh pn joye tnye soklan2 cmtu..
cuma xtau nk jwb ngn cara yg btol..
btw, thanx 4 ur advice..
hehe..

::aliaa:: on October 26, 2008 at 3:35 PM said...

encik najmi..
mekasih..
aku phm..
nati kalu die tnye lg, aku jwb molek2 ke die..
gne cara yg kak na ajor 2..
huhu..

::aliaa:: on October 26, 2008 at 3:37 PM said...

ye kak na..
mirah xprnh pn marah joye tnye soklan2 gtu..
mirah try jwb molek2 ke die..
kalu mrh2, x nmpk ciri2 islamik la kn..
hehe..
thanx kak na syg..

Muslim said...

Salam,
hmmm, ini satu thread yang menarik, saya setuju dengan jawapan yang diberikan oleh saudari wan nadzirah w pauzi, cuma nak tambah sedikit untuk jawapan soalan kedua : panas tu tak akan menjadi masalah untuk seorang wanita itu apabila dia mencintai Allah. Sesungguhnya apabila kita mencintai Allah, pasti kita akan sanggup berkorban apa sahaja untuk mendapatkan cintaNya. So, panas di sini bukan menjadi masalah. Contoh seperti orang yang bercinta...adik boleh elaborate sendiri....

hmmm, untuk jawapan saudara/i najmi untuk soalan 4 tu ok...cuma tak berapa 'umph', sebab saya bimbang kerana jawapan itu boleh menyebabkan wanita berubah niat dari memakai tudung labuh kerana Allah kepada memakai tudung labuh untuk mencari suami..Nauzubillah... hehe kalau saya, saya suka jawapan ini: wanita bertudung labuh ni nak membantu diri sendiri dan kaum lelaki untuk tidak terjerumus dalam kemaksiatan...tak mengapa, kalau untuk memberi jawapan kepada Joyce tu, gunakanlah jawapan yang mudah difahami dan berhikmah...

JazakkAllah.....

najmi (^-^) on October 27, 2008 at 7:25 AM said...

btol2 muslim..
perempuan yang baik untuk lelaki yg baik..bkn smbrgn org leyh pkai tudung labuh nie..

amy emyla on November 1, 2008 at 2:39 PM said...

haha...pjg2 nyer org komen...ak juz nk kabo...kte kne taw niat kte pkai tdg...ikhlas yew...n tggjwb kte jg aurat...pkai tdg nmpk ayu n comey...ngee..so baik pkai tdg...

::aliaa:: on November 5, 2008 at 10:41 PM said...

to muslim, najmi n amy..
thanx 4 ur opinion..
\(^_^)/

Saturday, October 25, 2008

best answer..??



wut is da best answer or explanation if non muslim ask me :



1. why u wearing 'tudung' but that girl didn't wear it..?? she is muslim too..

2. don't u feel hot if u wear 'tudung' n baju kurung..??

3. eyh, die tu muslim kan..?? knape die pkai skirt lg pendek dr skirt sy..??

4. sy rasa lecturer 2 nmpak kolot la sbb die pkai 'tudung besar' (tudung labuh)..

5. why that girl wearing sumting at her arm (handsock)..??




seysely, makin lama makin bnyk soklan joye ttg islam.. "why she use that..??".. "why they do that..??"

mcm soklan no. 5 aku jwb je kt die psl aurat.. that girl wearing handsock sbb die nk ttp aurat tgn.. so, skang joye tau psl aurat prempuan.. yg bukan aurat is tapak tgn n muka.. untk soklan no 2 tu, boleh ke aku jwb "joye, api neraka nnti lg panas la"..??

confuse2.. takut kalo slh jwb, mnjatuhkan ISLAM lak..


p/s : die berminat or die sdg mmpertikaikan..?? i'm not sure..

12 ngokngek.. on "best answer..??"

Wan Nadzirah W Pauzi on October 25, 2008 at 1:12 PM said...

Hmm..
soklan yg biasa org bukan Islam tanya, tapi kita mungkin keliru nak jawab sebab takut dia xfaham... Kak na xla pandai sgt nk jawab2 ni..tapi, kak na just bg cadangan. Klu ada sape2 nak betulkan, boleh je...

Untuk soklan 1st:

Kenapa that girl pakai tudung tp ada yg xpakai tudung even dalam satu agama.

- Dalam Islam, seseorg perempuan muslim wajib menutup aurat dia termasuklah rambut. Hanya muka dan tapak tgn sahaja yg dibenarkan untuk diperlihatkan. Namun batas aurat berbeza pada org. Contohnya sesama adik beradik, lelaki ajnabi dan org bukan muslim.

- Tahap keimanan atau dlm kata lain penghayatan seseorg dlm agama berbeza. Seandainya seseorg itu menutup aurat, maka dia adalah seorg muslimah yg tahu hukum agama, dan dia tahu bahawa menutup aurat itu wajib. Namun ada yg xpakai tudung even dia tahu perkara tu adalah wajib. So, kat sinilah adanya kelemahan iman + faktor2 yang mendorong dia tidak memakai tudung.

- Tapi, kita sebagai yg pakai tudung harus ingat. Menjadi tanggungjawab seorg muslimah yg lain untuk menegur sesiapa yg xpakai tudung sbb scr automatik kita akan turut berdosa klu xmenegur. Tapi klu teguran kita dah berkali2, tetap xdiendahkan, maka kita dah kira terlepas drpada bebanan dosa tersebut. Tu dh kira antara si yg xpakai tudung dengan Allah la plk.

- Mirah leh bagi contoh, kenapa dalam agama bukan islam, walaupun mereka mengatakan minum arak itu adalah dosa,tetapi ada yg tetap melakukannya??
Cuba bawa dia kaitkan dlm condition agama dia.

Soklan no.2:
Xpanas ke pakai baju kurung n tudung??Malah ada yg pakai jubah..

- Sapa cakap xpanas?? Boleh angkat tangan.Nak angkat kaki pun boleh..
- Actually pakai tudung + baju kurung xde la panas pun. Dari sudut logikal, apabila kita menutup aurat, membaluti tubuh kita dengan pakaian yg sempurna, maka kulit badan kita lebih terlindung dr sinar UV yg mengeringkan kulit n xperlu pakai lotion pun sbb nak lembabkan kulit.
- Mirah boleh ceritakan tentang syurga dan neraka. Org non-muslim mmg yakin kewujudan syurga dan neraka. Cuma mereka xtahu macam mana keadaan di sana seperti yg Allah ceritakan dlm Al Quran. Dalam neraka nnti ada 10 golongan perempuan yg akan di azab dengan sgt dahsyat kerana tidak menutup aurat.
- Kiranya memakai tudung + baju kurung + jubah (pakaian yg menutup aurat) adalah tuntutan syara' dan kita sbg muslimah wajib melakukannya.

Soklan no 3:
Jawapan untuk soklan ni sama je dengan soklan no 1 ttg aurat jugak.

Soklan no 4:
Tentang pakai tudung labuh nampak kolot.

- Itu mungkin alasan untuk kaitkan dengan perkembangan zaman skrg. Mmg kita susah nak kira berapa banyak org yang pakai tudung labuh.
- Tapi, banyak kelebihannya. Antaranya, apabila seseorg itu bertudung labuh, secara automatik lelaki2 ajnabi(bukan muhrim) lebih menghormatinya dan rasa takut untuk kacau apbl terserempak tepi jalan. Ada ke kita tengok lelaki bersiul kacau org yg pakai tudung labuh? Malah cuba tanya kaum Adam, apa perasaan mereka waktu pertama kali tengok org pakai tudung labuh? Biasa yg kta tengok, org lelaki akan kcau sape2 yg pakai baju pendek, skirt pendek nampak betis n peha n so on..
- Memakai pakaian yg sempurna lebih menghindarkan dr terjadinya kes2 rogol, sumbang mahram dll. Cuba tengok statistik gejalan rogol, berapa banyak mangsa yg kena tu sebab xpakai tudung, dedah aurat even dalam rumah di hadapan ayah.
- Satu hal yg mirah kene tekankan, Lelaki apa yg paling menarik minatnya adalah perempuan. Xkira la perempuan tu hodoh atau comei, ada part yg akan menarik minatnya. Macam magnet. dan pada perempuan, ada syaitan yg sentiasa berada di sampingnya. Syaitan selalu berada pada solekan kita. Sebab tu, seseorg wanita wajib berhias dan berdandan hanya untuk suaminya sahaja. Klu setakat pakai bedak alas tu, xde masalah pun.

soklan no 5:
pakai stokin tangan.
Kak na rasa mirah dah jawab dgn betul.

Kesimpulannya, xkiralah joye skdr bertanya atau saja nak test kita, tapi kita sbg org Islam kene beri jawapan yg betul2 meyakinkan dia. Sbb skrg, banyak benda yg bercelaru. So, kak na doakan Mirah akan dapat jawab dengan baik..amin..=)

::aliaa:: on October 25, 2008 at 8:15 PM said...

kak na sayang..
thanx so much..

Anonymous said...

mm btol2..
kadang2 org yg non muslim nh dorg tertarik ngn agama kt..kre bgus laa..cme kt kn pandai explain...
jgn emosi didahulukan..kt kn xplain smpai die phm..sume mnusia ad tlnga,,ad mata,sume sama..tp knp xsume anut agama islam??..
sbb manusia tu ada hati..
hati la yg membedakan stiap org kt dunia nh..cam joye ek nm die..kt explain la kt die..cam kt kaitkan dgn agama kristian..knp ramai je yg xpergi gereja time hari ahad??
kt kn kaitkan sjauh mn kepercayaan seseorg trhadap agama mereka..sbb Islam bukan agama smata-mata..tetapi adalah satu cara hidup..
mm bab pkai tudung kn..pkai bju kurung sume tu..kalau pakai bju biasa pn panas..xpkai bju pn panas..so kt cni bkn pns yg jd mslhnye..cume mereka yg non muslim nh diorg kdg trpkir knp,knp dan knp..dalm islam,,aurat perempuan tu kn jaga..sbb Islam mghargai wanita nih..sbb wanita bkn untuk dipertontonkan..bkn untuk diperhambakan ntuk kaum lelaki..
igtlah..pandangan lelaki nh kata ustaz ak,bleh tembus 7 lapisan..dimana bukan saje yg terdedah tp yg tertutup sume pn kdg2 jd mgsa..sbb tu tmbul prtnyaan knp org yg bertudung labuh pn kn rogol/dprkosa..sume tu sbb nafsu yg mengawal stiap tndakan seseorg tu..cuba kt buat contoh mudah la..kalau la joye pastu ad lg sorg yg tutp sume aurat..pastu pgl la sorg laki..tgk la glagat die camne..so as a muslimah.. kt jgn sesekali trgugat keimanan kt dgn pertanyaan2 camtu..kt beritau ape yg patut..jgn sesekali jawab xtau.. cam akak sblh nh bgatau,,cb kaitkan dgn agama mereka..
em cntoh len la kn..stiap negara msti ada peraturannya..tp knp ada saje yg mlggr undang2 tu??suh la dier pk sndiri..joye tu agama pe erk??

najmi (^-^) on October 26, 2008 at 7:47 AM said...

mm btl a hok na kabo tuh..
kalu laki 1st time jmpe pmpuan hok paka tdg labuh ni besenye diorg respect a..sbb bkn sume org nk pkai gtu..tp plg krg pn die ckp a dlm hti..ley wak calon bini nih..tp kalo org yg pkai skirt ke pastu NARKOBA plok..habis a kn kaco..diorg pn bisik lam ht,,eyh nih ley wak awek nh..haa kn beze tu..bese kn non muslim slalu je umpn kite,,misalnye eyh knp u xbuka je tudung kn cntik rmbt u..emm 1st skali die kn tau laa.dalam agama mn pn ad peraturan dan cara hdp msg2..stiap org bleh je nk ikut /nk lgr peraturan tuh..gtau la die pasal aurat lam islam..pastu dosa n pahala. doe ley phm..tp mslh skrg tahap keyakinan n kepatuhan seseorg muslimah tu yg dipertnyakn..pasal pkai stokin tgn tu trmasuk yg aurat la kn..even suare pepuan pun aurat..sbb suare pmpuan nh len mcm sket..bile ckp lmh lmbut je..pasal yg pkai tdg labuh tu ckp a islam teramat la suruh sbb skrg nh,,org bnyk slh phm..org igt rambut je aurat..pastu pkai tudung pn ikt suke je..tp leher still nmpk smpai yg bwh2..org pkai tdg labuh sbb xnk nmpk bntuk tubuh kn..nti org laki nh imagin macm2..pasal pkai tudung ngn bju krg pns tu,,tu sume aurat la..ckp je kt dier.. just 4 my husband..ahaks..nti bile da tunjuk2 nmpk murah la kn.btul x.pempuan bkn smurah tuh..nti bile da xcantik kaki tu..mule la nk pkai kain labuh xpkai da skirt2 nh..yela nti bile bdk2 laki tgk..trus reject,,hoho..em lagi satu cntik pd pndgn kt xsmstiny cntk pd pndgn org len..mm terang a leklok dlm bhs yg joye mdh phm.. knp lam dunia ni still brlaku jenayah pdhl stiap agama megajarkan kebaikan..so sume nh trgntung thp keimanan seseorg..cam stail org cni la kn..tgk sndr la kt care4 kt surau tu yg msuk lam surau tu rmai je yg pkai skirt..mm mayb da jd budaya kot.tu la skrg yg mnjatuhkn islam tu sndr adalah umt islam sndr..so kt sbgai mslim/mslmh..perthnkn la ape yg kt ad skrg..kdg2 rmai je yg nk test iman kt nh..ok a..ak pn mmndai je.. k krrrrrroooooooooooooooooooooohhhhh.

Wan Nadzirah W Pauzi on October 26, 2008 at 12:01 PM said...

Kak na setuju dengan pendapat adik anonymous n najmi.. Even soklan ape pun yg diorg tanya, cubalah kita tenangkan diri dan jawab dngn sebaik mungkin. Klu kita marah kat dia n cakap, "u xde soklan lain ke nak tanya???!!" so, diorg akan assume kita mcm2...jage diri leklok mirah cayam~~

::aliaa:: on October 26, 2008 at 3:33 PM said...

anonymous..
emh, joye 2 agama buddha..
insyaallah..
aku x mrh pn joye tnye soklan2 cmtu..
cuma xtau nk jwb ngn cara yg btol..
btw, thanx 4 ur advice..
hehe..

::aliaa:: on October 26, 2008 at 3:35 PM said...

encik najmi..
mekasih..
aku phm..
nati kalu die tnye lg, aku jwb molek2 ke die..
gne cara yg kak na ajor 2..
huhu..

::aliaa:: on October 26, 2008 at 3:37 PM said...

ye kak na..
mirah xprnh pn marah joye tnye soklan2 gtu..
mirah try jwb molek2 ke die..
kalu mrh2, x nmpk ciri2 islamik la kn..
hehe..
thanx kak na syg..

Muslim said...

Salam,
hmmm, ini satu thread yang menarik, saya setuju dengan jawapan yang diberikan oleh saudari wan nadzirah w pauzi, cuma nak tambah sedikit untuk jawapan soalan kedua : panas tu tak akan menjadi masalah untuk seorang wanita itu apabila dia mencintai Allah. Sesungguhnya apabila kita mencintai Allah, pasti kita akan sanggup berkorban apa sahaja untuk mendapatkan cintaNya. So, panas di sini bukan menjadi masalah. Contoh seperti orang yang bercinta...adik boleh elaborate sendiri....

hmmm, untuk jawapan saudara/i najmi untuk soalan 4 tu ok...cuma tak berapa 'umph', sebab saya bimbang kerana jawapan itu boleh menyebabkan wanita berubah niat dari memakai tudung labuh kerana Allah kepada memakai tudung labuh untuk mencari suami..Nauzubillah... hehe kalau saya, saya suka jawapan ini: wanita bertudung labuh ni nak membantu diri sendiri dan kaum lelaki untuk tidak terjerumus dalam kemaksiatan...tak mengapa, kalau untuk memberi jawapan kepada Joyce tu, gunakanlah jawapan yang mudah difahami dan berhikmah...

JazakkAllah.....

najmi (^-^) on October 27, 2008 at 7:25 AM said...

btol2 muslim..
perempuan yang baik untuk lelaki yg baik..bkn smbrgn org leyh pkai tudung labuh nie..

amy emyla on November 1, 2008 at 2:39 PM said...

haha...pjg2 nyer org komen...ak juz nk kabo...kte kne taw niat kte pkai tdg...ikhlas yew...n tggjwb kte jg aurat...pkai tdg nmpk ayu n comey...ngee..so baik pkai tdg...

::aliaa:: on November 5, 2008 at 10:41 PM said...

to muslim, najmi n amy..
thanx 4 ur opinion..
\(^_^)/

 

i'm not a loser Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Online Shop Vector by Artshare